2 maj 2016

Ingen pyroteknik del 2

Växjös förbud mot pyroteknik i Växjö stad gällde bara en vecka, sedan upphävde förvaltningsrätten förbudet, eller mer korrekt förvaltningsrätten beslöt om inhibition, dvs. att omedelbart upphäva beslutet i väntan på dom.
Så här står det i beslutet: Högsta förvaltningsdomstolen har i RÅ 1986 ref. 7 uttalat att syftet med
föreskriften är att domstolen ska ha möjlighet att förhindra en verkställighet i fall då det är av stor betydelse för klaganden att ett överklagat beslut inte länder till efterrättelse, innan saken slutligt prövats av domstolen. Inhibition bör komma i fråga endast om starka skäl talar för att beslutet är olagligt och förbudet är ägnat att förhindra att ett allmänt intresse eller enskilt intresse åsamkas beaktansvärd skada. Mot bakgrund av vad som hittills framkommit i målet anser förvaltningsrätten att det finns starka skäl som talar för att kommunens beslut är olagligt. På befintligt underlag framstår beslutet som att det går utöver vad som är avsett med kommunens möjlighet att meddela lokala föreskrifter. Det finns därför skäl att förordna om inhibition. Yrkandet härom ska därför bifallas.
Så mycket talar väl för att beslutet kommer att upphävas av förvaltningsrätten. Nu gäller ju det gamla beslutet så det finns ju tid till att ändra sig, nästan åtta månader till nyårsafton. Men jag kan bli lite fundersam på hur det har tänkts i kommunhuset, har kommunen inte jurister som borde kunna dessa lagar som förvaltningsrätten stödjer sig på. Och var det så viktigt att ta fram detta till Valborg. För jag har en känsla av att det brukar inte vara så många privat fyrverkerier på Påsk och Valborg. I Braås så hörde jag inget på påskafton. För kommunen hade ju kunnat ställa in sitt fyrverkeri utan beslut från fullmäktige. Jag får tyvärr en magkänsla att detta har varit Bo Franks eget lilla idé att driva detta. Troligen kommer detta inte att överklagas av kommunen. Sedan talar Bo Frank om fyrverkerier i tid och otid, men de som olagligt vill skjuta fyrverkerier kommer troligen inte att sluta för att kommunen fattar beslut om detta. Nej låt oss ha fyrverkerier men i hårt reglerad form.

Några bilder från fyrverkeriet vid Örken i Braås, en vårkväll som inte varit så fin på många år.



Och en liten kort video från Braås också.


Något om Öster kan jag ju också passa på att skriva om. Oavgjort i helgen mot Höllviken. Det känns inte som om Öster riktig är på topp, detta måste infinna när Öster skall möte övriga presumtiva topplag i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar